Kami bersaksi dikau telah sampaikan dakwah ya Rasulullah Habiballah !

SADAQAH JARIAH

SADAQAH JARIAH

Sabtu, Mac 26, 2011

Kesan buruk minum air putih sambil berdiri...

As'kum..salam pagi Sabtu yang penuh kerahmatan..

Kita biasanya dinasihatkan supaya banyakkan minum air putih..Dan anjuran sunnah Nabi s.a.w. supaya minum air sambil duduk.Alhamdulillah ada hikmahnya yg tersendiri..:)

Malam semalam, ummi godek-godek tenet, terjumpa  satu artikel yg  menyebut bahawa apabila kita minum air putih sambil duduk ada bezanya yg cukup jelas dengan minum sambil berdiri, ini merupakan  hasil kajian para ahli akupuntur ..

Air minuman yg masuk dengan cara minum sambil duduk lebih baik dibandingkan kita minum dengan cara berdiri di mana air putih yang kita minum ketika duduk akan disaring oleh sfringer. Sfringer adalah suatu struktur maskuler (berotot) yang boleh membuka dan menutup. Setiap air yang kita minum akan disalurkan pada pos-pos penyaringan yang berada di ginjal.

Keadaan adalah sebaliknya apabila kita minum air putih dengan cara berdiri, maka air yang kita minum itu masuk tanpa disaring lagi. Air itu pula akan terus masuk menuju kandung kemih. Ketika langsung menuju kandung kemih, maka terjadi pengendapan di saluran ureter.

Oleh kerana banyak limbah-limbah yang tersisa di ureter maka hal ini oleh menyebabkan penyakit kristal ginjal. Salah satu penyakit ginjal yang berbahaya. Susah kencing itu penyebabnya.


Antara cara-cara mengatasi masalah ini ialah ;
1. biasakan minum air dengan keadaan duduk.
2. banyak minum air putih tapi minum dengan perlahan dan jangan terburu-buru


Ma Sha ALLAH, Alhamdulillah ala kulli hal..

Ehsan dari http://enopunyablog.blogspot.com/

12 ulasan:

CT NoArIzAh ArIs berkata...

Bagus artikel ni blh ke sy share sekali di blog sy.. sy akn linkkan pd url kamu .

Puan Kutu berkata...

woo baru saya tau..takmo diri2 lg minum air putih pasnie.hehe..

meoww cat berkata...

betol2...Nabi pon x ajar minum atau makan sambil berdiri...

humayraa berkata...

CT...

Ok..no problemm..

Puan Kutu..ok la tu..

meoww..benarlah sabdaan Nabi saw...

Nora Shahaira berkata...

Teringat kisah si izzat tentang minum duduk ni ..hehe..akak nora share ni nanti ya..hari ni bz aaa..

humayraa berkata...

Ok..kak nora..:)

Take your time..:))

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

Sunnah nabi yg amat bermanafaat buat kita...tp trkdg ada yg x mau mengamalkannya....

ctnurkhijah berkata...

ye ke... baru ct tau.
info yang bagus...

mama zakuan berkata...

info yang menarik....akan mama praktik kan

Fara berkata...

masya allah..ku selamba jer kkdg minum air masak berdiri time kat dapur..tp klu minum air berwarna pun kesannya x sama ker??

MamaRifqy berkata...

bagus sharing article ni!!

Abah Yie&Ummi Na berkata...

menarik maklumat ni....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Our Princess' Big Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Belog Sifu Yang Baik Hati

Sapaan Manja Buat Ummi dan Baby Nur

Get this widget

Tamu kita saat ini..