Kami bersaksi dikau telah sampaikan dakwah ya Rasulullah Habiballah !

SADAQAH JARIAH

SADAQAH JARIAH

Isnin, Mac 21, 2011

Didik Anak Tunai Solat-Wardina Safiyya tips

As'kum wrh

Ummi dapat tips menarik ini dari blog Fiza

Wardina berkongsi tips mendidik anaknya menunaikan solat di Wardina Official Page.

Meh kita sama-sama hayati... ^_^

Dear Mama, Ummi, Mum, Ibu, Bonda...

I have to share this with you... because i feel so happy and i feel that all my penat lelah paid off...

I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th birthday...we had a talk...(check note lama) tapi preparation since 6 la...tapi dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat....she hasnt missed her solat since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that - because the key is SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti....But it is very important to keep this in mind:-

1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong signal - kena make sure - every waktu without fail, walaupun penat, ataupun lambat

2) l Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together....kalau tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the suarau) - lepas solat time tu lah peluk cium, senyum - i always kiss her at the head and say "Barakallahufiha" Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah....make her never miss her solat Ya Allah.....kuat2 bagi dia dengar....ps:- kalau kena amik cuti ambillah - bukan waktu exam je amik cuti - buatlah STEP ini, yakni melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! "mama amik cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!"

3) Selalu cerita how IMPORATAMT it is to solat..how Allah is watching us... how we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita, bukan untuk Allah.....TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK solat...acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat....itu semua kerja SETAN! Fight them off....! I tell Amna that even some grown ups tak solat! I tell Amna that....we have to be strong.. we have to tell ourselves we will NEVER miss our solat.....

4) Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do it with LOVE diselang seli dgn strictness)

5) kalau dia tinggal - DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love her, and i just want her to remember - and guess what?? memang dia ingat!!! (3 kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau TERTIDUR its ok...but kena solat terus bila bangun.

Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna solat dulu Asar kat sekolah....tadi memang datang lambat...i was loking for her..and guess what????

She was actually praying her Asar prayers...sorang je kat dalam surau tu....i wanted to pengsan and cry...she did all by herself.... i pun told her how happy and how proud i was of her...i tanya dia kenapa? dia kata "Amna ingat apa Ummi cakap".....cair nya hatiku ini.

Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia....and called nenek at Australia...now im sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because the world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!

And the foundation is - to start them off right - solat at SEVEN! Yes just as how Rasulullah asked us!

But the key to all this IS Mak Ayah KENA dan WAJIB solat dulu...anak ketam tak boleh diajar berjalan terus...fahamkan? Absolutely Right

8 ulasan:

ZanaNordin berkata...

Allahuakhbar..
bukan mudah mendidik anak kita untuk teguh menunaikan solat seawal usia 7 tahun..sangat kagum dengan wardina..moga me juga di berikan kekuatan untuk jadi seperti Wardina

eda berkata...

info yg sangat berguna..mendidik anak zaman sekarang semakin besar cabarannya..semoga Allah permudahkan kita ibu2 melahirkan muslim dan muslimah sejati..InsyaAllah

Dda Ly berkata...

wah...thanks for sharing..saye pon salu face poblem kalau nak didik anak solat..

meh ke rumah..
~little newborn~
keep in touch ye..♥♥♥

mama zakuan berkata...

thanks for the info...boleh dijadikan pengajaran mendidik anak

Nora Shahaira berkata...

apa-apa ilmu yang nak di sampaikan pun perlukan ketabahan. tambah-tambah mengajar anak sendiri..kena sabar dengan pel dia. masa anak akak nora 2 tahun dia dah boleh hafal doa tido..tapi, bila dah besar makin lain perangai dia terus lupa apa yang dia belajar dulu. Moga kita sama2 mendidik anak kita kerana ZINA semakin berleluasa sekarang..

humayraa berkata...

Zana, inshaAllah semoga kita semua diberikan kekuatan untuk melakukan yg terbaik utk yang tersayang..

eda, ye..zaman sekarang semua maklumat di hujung jari.Nak yg baik boleh dicari, nakkan yg buruk pun senang dicari..

Dda, Mama Zakuan ...Welcome..:))

Akak Nora, a'ah..setiap anak harus juga punyai jati diri utk terus hidup..tingat kata-kata cikgu kite waktu saat-saat akhir nak meninggalkan alam persekolahan, jadilah seumpama seekor ikan di dalam laut masin, yg tetap tidak berubah walaupun hidup dan bergelumang dgn air laut yg sangat masin...:)

fyda_ibrahim berkata...

info yg amat bguna.. boleh dipraktikkan utk adam nnt.. thanks for sharing this..

Abah Yie&Ummi Na berkata...

tips2 ni mmg berguna sgt utk didik anak tunaikan solat...ummi pun dah baca dan sedang aplikasikan pada anak ummi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Our Princess' Big Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Belog Sifu Yang Baik Hati

Sapaan Manja Buat Ummi dan Baby Nur

Get this widget

Tamu kita saat ini..