Kami bersaksi dikau telah sampaikan dakwah ya Rasulullah Habiballah !

SADAQAH JARIAH

SADAQAH JARIAH

Jumaat, Mac 18, 2011

Baby Batuk n selsema..

Picture courtesy of Bluecottonmarymemory.wordpress.com

NOTA KAKI KECIK :
AISKRIM IS NO NO NO TO BABY BATUK N SELSEMA 



Assalamualaykum..salam Jumaat


Kalau dulu masa Nur kecik-kecik bawah setahun, pernah kena selsema dan batuk..Ingat pada masa tu, Ummi risau bukan main ..Ye lah, baby bawah satu tahun tak digalakkan ambil antibiotik kan..huhu


Even pada masa umo setahun setengah ni pun, kalu pegi hospital dapat ubat batuk , nurse akan cakap campur sikit air..Risau ummi , nengok anak batuk..Kalau boeh tak nak biasakan ambil ubat-ubat hospital, yela takut de side effect..kan..Sekarang ni pun, kadang-kadang ada gak batuk tu..Ikut tok bahnye bagi makan madu..alhamdulillah, sikit dah reda sikit batuk si kecik tu...


Bleh dikatakan hampir setiap hari lah ummi dok gugel cari penawar ubat batuk..Ummi jumpa antara petuanya minum air suam campur limau nipis..Tapi still, baby juga tak elok makan buah2 sitric ni..


Kendian, ummi boleh tarik nafas lega apabila terjumpa artikel ini..
Antaranya ada teknik tepuk belakang baby..

1. Pastikan bayi dalam posisi meniarap dan letakkan bantal di bawah perut,
    pastikan bantal itu tidak terlalu tebal. Kemudian condongkan sedikit
    posisi bantal dengan kedudukan kepala  bayi ke bawah dan kaki di atas,
    pastikan kaki lurus.


2.Ibu atau bapa pula bentukkan tapak tangan seakan cupping (lubang
   di tengah) dan gunakan kekuatan dari pergelangan tangan untuk menepuk
   perlahan di belakang bayi.


3.Tepuk selama lebih kurang 15 minit dan beralih di kiri dan kanan tubuh
   bayi pula. Tujuan menepuk ini adalah untuk melonggarkan kahak di dalam
   paru-paru.


4.15 minit selepas selesai menepuk, biasanya bayi akan batuk atau bersin
    dan sekali gus mengeluarkan kahak dalam bentuk muntah. Jika tertelan, tidak mengapa 
    kerana kahak tersebut akan keluar menerusi najis mereka..


Artikel ini ummi petik daripada http://pmr.penerangan.gov.my/, bersumber daripada Utusan Malaysia dan susuibu.com..


Nak baca lebih lanjut, bleh godek cni ye, kawan-kawan...


:)


Didik Al Quran

17 ulasan:

Zue AnnaLeeya berkata...

tenkiu sharing... bulih guna klu ader beby kecik nanti... hehehe...

humayraa berkata...

:) Welcome...

Nora Shahaira berkata...

teringat masa baby soleh masuk sepital pasal selsema n batuk, masak cek kat doktor terus tak cakap banyak..masud wad terus. Yelah...baru 3 bulan..memang kat wad pun dia tepuk2 jugak. dah macam tabla india tu akak tengok diorang tepuk adik soleh. pastu baru sedut kahak. ish..memang susah hati akak waktu tu..byk kemungkinan termasuk paru-paru dia boleh bengkak..doa banyak2 akak masa tu.

seminggu jugak lah kat hospital..balik rumah dibekalkan inhaler, alhamdulillah dah habis ubat tu. Dia sihat sekarang, moga dijauhkan dari sakit berbahaya..

ilhamny berkata...

good info..kebetulan anak mmg tgh batuk + demam skrg.. musim xelok sama.. ujan kotor + radiasi..kerapla sakitnyerr...

humayraa berkata...

Salam..

Sedih, saya dengar cite akak Nora..Tapi alhamdulillah baby Soleh dah sembuh dan inshaAllah akan membesar sebagai johan...

Ilhamny..Emm..memang saya risau gak sekarang kan..cuaca tak menentu,org dewasa pun demam batuk,apatah lagi anak kecil..tapi,alhamdulillah ala kull halin..ada hikmah tu..harap artikel ni mambantu kita..inshaAllah semua baby mommies di sini dan di luar sana akan sentiasa kuat dan sihat..amin..

Chekgu Azrine berkata...

info yang menarik..

thanks for sharing ye

dari peserta GA

humayraa berkata...

Chekgu..sama-sama, welcome aboard

S.U.F.E.E.N.A.N berkata...

Arash pun sedang batuk dan selsema skrng ni..especially tgh malam..asal batuk jer mesti muntah..

Thanks ye ummi share tips tu..bule cuba ni..

Kat uk ni antibiotik hanya diberi tatkala pesakit dah tahap teruk sgt dah baru dpt..sbb mmg xelok utk imunisasi badan jika terlalu kerap makan antibiotik..tp tula kan..mesia kita terlalu ramai yg sakit..kenela bagi ubat yg boleh menyegerakan sakit itu hilang..but of course, it will not come without any bad effect..

humayraa berkata...

SUFEENAN..welcome..

a'ah ummi dengar antibiotik banyak bahayanya..kalu boleh elakkan drp ambik antibiotik sebab sekarang virus pun dah immun..huhu

mama zakuan berkata...

bagus gak ada info nie...anak mama zakuan pun selsema sekarang

humayraa berkata...

:)) Mama_zakuan..

welcome..

Tanpa Nama berkata...

Salam..mama adam nk tanye..kalau bby tertido tanpa batuk dgn bersin takpe ke? Tdo bantal still kene bwh perut rsau kalau ada kahak yg turun blk ke..huhu..first time jd mama panik jgk bile bby selsema teruk..bby adam baru 3 bulan..thanks ye..

Ummi Nur berkata...

Mama Adam,

Kalau berdasarkan pembacaan ummi, takde masalah jika tidak keluar melalui muntah.
Sebab kahak yg terlekat di kerongkong dll itu telah tertanggal dan akan keluar melalui najis baby..

Kalau kita paksa2 muntah, takut jadi lain pula..InshaAllah takde apa-apa..Emm macamana harini?Dah ok sikit batuk Adam?

Kalau risau juga, boleh bawa Adam jumpa dr..
Wallahu a'lam

Tanpa Nama berkata...

salam,
search pasal cara nak solve batuk berkahak baby..alhamdulillah, terjumpa blog akak ni..saya copy kak yek..nak print out utk simpanan kat umah..anak pun tgh batuk berkahak ni..risau lak..

thanks in advance..really good info..balik ni nak cuba praktis kat baby..

Ummi Nur berkata...

Salam Sis..

Selamat berkenalan..Macamana keadaan baby?semoga dapat membantu dan baby cepat2 sihat..amin..:))

Ain Farahati Maarof berkata...

alhamdulillah jumpa post ni... baby saya mmg tgh batuk2 ni... sian... akan cuba cara ni...tq

Visit my blog :) http://my-anugerah-terindah.blogspot.com

Ummi Nur berkata...

Salam ukhuwwah..

Ain Farahati, semoga dapat dimanfaatkan..Terima kasih sudi berkunjung..:))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Our Princess' Big Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Belog Sifu Yang Baik Hati

Sapaan Manja Buat Ummi dan Baby Nur

Get this widget

Tamu kita saat ini..