Assalamualaykum..salam pagi Jumaat,
Telur ayam tiruan telah lama diberitakan wujud di China..Alhamdulillah di negara kita diisytiharkan bebas dari telur tiruan ini..:)
Ummi cukup curious bila first dengar pasal telur ini, dlm hati tertanya2 bgm rupa telur ini..ekceli mr hubby yg dok tanye tanye..
Lepas gugel, ummi jumpa info ini di blog si cantik manis ini...:)
Lepas gugel, ummi jumpa info ini di blog si cantik manis ini...:)
Jom, intai...
Bentuk telur ayam tiruan
Agak nampak beza antara keduanya...
Then, agaknye mengapa telur tiruan ini dihasilkan ye?
Ofkos kerana money..huhu
Kos membuat telur tiruan ini lebih murah drp harga pasaran semasa. Dalam Yuan, kosnya hanya 0.55/kg manakala telur biasa adalah 5.6 Yuan/kg..Fusss..nampak jauh sekali perbezaannya.oleh kerana hanya nampak fulus fuluss sahaja, maka telur tiruan lah jawapannya..
So..jeng jeng jeng...
Macamana telur tiruan ini dibuat?
First, bahan;
calcium carbonate, starch, resin, gelatin, alum
dan lain-lain lagi bahan kimia yang diperlukan.
Langkah seterusnya,
bahan telur kuning diisi ke dalam 2/3 bahan acuan bersama-sama
kalsium klorida dan pewarna
Seterusnya, cecair telur kuning itu
dimasukkan ke dalam bekas berbentuk bulatan seperti di bawah.;
dimasukkan ke dalam bekas berbentuk bulatan seperti di bawah.;
Kemudian, hasilnya akan terbentuk lapisan luar telur kuning..
..............
.........
......
...
.
.........
......
...
.
jeng jeng jeng
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Next, langkah yg tak kurang pentingnya ialah
mencipta hehe aka mendesignkan kulit telur lakss..
Cee tengok sini, betapa canggihnya idea dorang
Lapisan telur kuning yg terhasil tadi akan disalut dgn lilin dan kalsium karbonat.
Langkah ini akan diulang beberapa kali sehinggalah lapisan luar terbentuk dan menebal..
Cuba imagine, camne selama ini kalau termakan telur tak tulen ini lah kann kita makan lilin?
LILIN???!!!??......ohh ..ma shaAllah..kujam sungguh..
Kendian untuk mencipta kulit telur pula,
telur yg telah siap tadi akan dibiarkan kering bagi mengeraskan
kulit telur di bahagian luar itu...
..dah siap...kat atas tuu..
Bagaimana pula nak mengenali telur tiruan?
2) ٍSelain itu, rasanya pun lain.Lebih sedap drp biasa..
3) Kulit telurnya pula senang untuk dipecahkan..
4) Telur ini juga lebih besar drp biasa, tidak berbau, berkilat dan kasar...
3) Kulit telurnya pula senang untuk dipecahkan..
4) Telur ini juga lebih besar drp biasa, tidak berbau, berkilat dan kasar...
MORAL OF THE STORY : JANGANLAH PERJUDIKAN NYAWA ORANG LAIN SEMATA-MATA KERANA WANG............
6 ulasan:
seram nak makan telur.. takut terkena.. huhuhu
waa..informasi berguna ni...hihi
Macam-macam caranak cari duit sekarang...makananpon leh di 'klon' nyer...
wah..sgt kreatif pd pencipta telur tiruan nih..klu aku jmpa nak jer aku sumbat2 telur2 nih kat dlm mulut dia..gerrr...
yer aaa..makin takut nak mkn telor..eeeee..
macam2 skrg ni..tadi baca email,daging lembu tiruan lak..
Catat Ulasan