Kami bersaksi dikau telah sampaikan dakwah ya Rasulullah Habiballah !

SADAQAH JARIAH

SADAQAH JARIAH

Isnin, April 04, 2011

Kami dalam dilemma

Assalamualaykum..

Sepanjang hujung minggu berada di kampung..(Tidak berkesempatan update entry huhu..maaf ye kpd pengunjung semua..

Adik ummi menderita sakit, mengikut doktor ukuran cyst /ketumbuhan kat ovari dah 18cm..Selama ini, dia hanya makan supplement yg  berupa vitamin, ekstrak manggis, biodex dll..kendian cyst nye mengecil,tapi tatkala lepas period atau keje berat, dia akan start sakit semula..

Terkini, adik sakit lagi lepas handle meeting PIBG..Adik tanak pegi hospital, coz dr akan nasihatkan spy operate dan buang sekali ovari.ayah pulak risau coz adik pun belum kahwin,risaukan masa depan...

Sekarang pun dia tinggal seorang shj di perak, kalu dia call 1 pg pun, ayah bergegas pergi..

Masalh sekarang, cyst makin besar cam org pegnen 7 bulan..ada pegi gak dekat perubatan tradisional..ustaz, tapi tak banyak perubahan..Sekarang nak suh dia pergi hospital utk dapatkan laporan doktor pun (coz nak isi borang pindah) dia taknak takut kena tahan kat wad..

Emm..ibu-ibu kat sini, ade tak pengalaman macam ni..atau ada tak kawan2 yg hadapi masalah yg sama..Harap sangat sudi share, kami dlm dilemma...huhu

12 ulasan:

fyda_ibrahim berkata...

kakak ipar bru je lps operation buang cyst ni.. tp x sempat nk interview ttg sakit ni..

Nora Shahaira berkata...

turu bersimpati dengan adik, yela itu kan harta wanita yang amat berharga..tapi kan, bagi sokongan moral kepada dia, walau dia nak benda itu ada, tapi tak elok hanya memburukkan keadaan kan lebih bahaya. hidup perlu diteruskan.

ada talk tntg sakit ni pun dia suruh refer pakar dan kebanyakkan nya kena bedah juga..tapi kalau masih nak usah, cubalah minum jus intra pula..usaha..dan terus usaha, Allah nak menguji tu..

p/s:sekadar memberi pendapat ya...

Nora Shahaira berkata...

maaf jika tag di waktu tidak kena..sekadar menjemput..

http://aurajarinora.blogspot.com/2011/04/giveaway-ga-ourkizunastore.html

Nida berkata...

As-salam..

Sedih dan sayu membaca entry ini, serba salah untuk bagi cadangan... kerana memahami kesulitan yg ditanggung oleh adik.

Nida tiada pengalaman begitu, cuma masa anak dara dulu Nida kerap sakit dan keluar darah (segar) di alat sulit. Beberapa kali buat follow up di HUKM, menurut doktor Ovari Nida abnormal nda mereka nak buat pembedahan untuk kenalpasti punca sebenar.. tapi Nida tak pergi bila tarikh utk operate tu.. Alhamdulillah selepas kahwin, kesakitan itu hilang...

Sebelum ini menurut doktor possibility utk Nida mandul tinggi, dan Tuhan penentu segalanya... kini Nida sudah ada 3 cahayamata..

Sampai sekarang Nida tak tahu apa yg menyebabkan Nida kerap sakit an kluar darah dahulu...

Yakin dengan kuasa Allah, Insya Allah..

(maaf terpanjang pula)

ummi hannaluqman berkata...

sedih baca entry.... bsimpati pd adik puan....

ctnurkhijah berkata...

ct tak de pengalaman....
apapun harap ada jalan penyelesaian yang terbaik,ct doakan semoga dia cepat sembuh..amin

humayraa berkata...

Fyda..ok,takpe..ummi suka jugak nk dengar..

Akak Nora, get the point..mm maklumlah itu seumpama mahkota jugak kan..

p/s:tq tag ummi..hadiahnye cumill..

Nida..subhanallah Maha Besar Allah..tahniah atas kurniaan dari Ilahi..


Ummihanaluqman, timekasih..

CT...salam kenal..timekasih ye

mama zakuan berkata...

kakak mama pernah gak ada cyst...dah 3 kali gugur..tapi alhamdullillah selepas operation baru dapat anak..bahaya kalau tak gi check ...mama simpati dengan adik..mama harap cepat sembuh

humayraa berkata...

Mmm mama..

ye, ummi pun sedar ianya bahaya tapi kebimbangan ayah krn ad jugak belum berkahwin dan belum ada anak mgkin lebih besar...

ekceli, kami juge ade pengalaman di mana ibu ummi meninggal krn mengandung luar rahim..

mmm entahla hati seorang lelaki mungkin sukar diduga...

hati ini terlalu sedih, tapi tak dapat nak menolong...huhu

Huda berkata...

sgt simpati dgn adik ummi..tp sy xde experience ttg ini, family pun x ada lagi yg menghidapnya, moga dijauhkan..cuba refer kpd doc pakar. dan minta nasihat bukan dari seorang tp ramai doc..

mama zakuan berkata...

adik dah sihat blm?

humayraa berkata...

Huda, inshaAllah.. timekasih ye..

Mamazakuan, alhamdulillah dah ok sikit..pegi keje dah..tapi, takleh penat ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Our Princess' Big Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Belog Sifu Yang Baik Hati

Sapaan Manja Buat Ummi dan Baby Nur

Get this widget

Tamu kita saat ini..