Kami bersaksi dikau telah sampaikan dakwah ya Rasulullah Habiballah !

SADAQAH JARIAH

SADAQAH JARIAH

Jumaat, April 15, 2011

Telur Ayam Tiruan

Assalamualaykum..salam pagi Jumaat,

Telur ayam tiruan telah lama diberitakan wujud di China..Alhamdulillah di negara kita diisytiharkan bebas dari telur tiruan ini..:)

Ummi cukup curious bila first dengar pasal telur ini, dlm hati tertanya2 bgm rupa telur ini..ekceli mr hubby yg dok tanye tanye..
Lepas gugel, ummi jumpa info ini di  blog si cantik manis ini...:)

Jom, intai...

Bentuk telur ayam tiruan

Agak nampak beza antara keduanya...

Then, agaknye mengapa telur tiruan ini dihasilkan ye?
Ofkos kerana money..huhu
Kos membuat telur tiruan ini lebih murah drp harga pasaran semasa. Dalam Yuan, kosnya hanya 0.55/kg manakala telur biasa adalah 5.6 Yuan/kg..Fusss..nampak jauh sekali perbezaannya.oleh kerana hanya nampak fulus fuluss sahaja, maka telur tiruan lah jawapannya..

So..jeng jeng jeng...
Macamana telur tiruan ini dibuat?

First,  bahan;
calcium carbonate, starch, resin, gelatin, alum
dan lain-lain lagi bahan kimia yang diperlukan.







Langkah seterusnya,
bahan telur kuning diisi ke dalam 2/3 bahan acuan bersama-sama
 kalsium klorida dan pewarna






Seterusnya, cecair telur kuning itu 
 dimasukkan ke dalam bekas berbentuk bulatan seperti di bawah.;





Kemudian, hasilnya akan terbentuk lapisan luar telur kuning..
..............
.........
......
...
.


jeng jeng jeng

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



Next, langkah yg tak kurang pentingnya ialah
mencipta hehe aka mendesignkan   kulit telur lakss..
Cee tengok sini, betapa canggihnya idea dorang

Lapisan telur kuning yg terhasil tadi akan disalut dgn lilin dan kalsium karbonat.
Langkah ini akan diulang beberapa kali sehinggalah lapisan luar terbentuk dan menebal..
Cuba imagine, camne selama ini kalau termakan telur tak tulen ini lah kann kita makan lilin?
LILIN???!!!??......ohh ..ma shaAllah..kujam sungguh..








Kendian untuk mencipta kulit telur pula,
telur yg telah siap tadi akan dibiarkan kering bagi mengeraskan
kulit telur di bahagian luar itu...





..dah siap...kat atas tuu..




Bagaimana pula nak mengenali telur tiruan?



1)  Kalau digoreng, akan terbentuk gelembung2 kecil 
di sekelilingnya spt di bawah:

2) ٍSelain itu, rasanya pun lain.Lebih sedap drp biasa..

3) Kulit telurnya pula senang untuk dipecahkan..

4) Telur ini juga lebih besar drp biasa, tidak berbau, berkilat dan kasar...

 MORAL OF THE STORY :  JANGANLAH PERJUDIKAN NYAWA ORANG LAIN SEMATA-MATA KERANA WANG............

6 ulasan:

ogy berkata...

seram nak makan telur.. takut terkena.. huhuhu

~dYaHaHa~ berkata...

waa..informasi berguna ni...hihi

**Nora** berkata...

Macam-macam caranak cari duit sekarang...makananpon leh di 'klon' nyer...

Fara berkata...

wah..sgt kreatif pd pencipta telur tiruan nih..klu aku jmpa nak jer aku sumbat2 telur2 nih kat dlm mulut dia..gerrr...

putri_nian berkata...

yer aaa..makin takut nak mkn telor..eeeee..

Ummi Eisya&Amani berkata...

macam2 skrg ni..tadi baca email,daging lembu tiruan lak..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Our Princess' Big Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Belog Sifu Yang Baik Hati

Sapaan Manja Buat Ummi dan Baby Nur

Get this widget

Tamu kita saat ini..