Kami bersaksi dikau telah sampaikan dakwah ya Rasulullah Habiballah !

SADAQAH JARIAH

SADAQAH JARIAH

Sabtu, April 30, 2011

Jom ikut Nur dan ummi join contest and GA..

ummi dan Nur join contest dan GA gak..Jom join sekali cnik..


Jumaat, April 22, 2011

LolliCraft :: I Heart Handmade Giveaway


Salam, Mia dengan senang hatinya menganjurkan GA, nak join klik banner, atau godek cni.....
cepat...tinggal beberapa jam lagi tamat iaitu 
11.59 malam ini

Hadiah  semuanya adalah berupa barangan handmade,kelas gitu ...

Ahad, April 17, 2011

Jom mari kumpul resepi...

As'kum...

Bukan nak tayang resepi..Tapi, nak kumpul idea resepi ape nak masak waktu-waktu petang..
Bagi ummi, ia ikut musim..Contohnye, seminggu hari-hari masak cekodok..Sampai la boring..

:) Pastu tukar resepi lain pulak..Akhir-akhir ni, ummi suka masak puding roti...inshaAllah nanti kite snap gambornye..

So, mommies yg superb sumer, ape resepi yg biasa dimasak waktu petang? Nanti kite pakat-pakat cube..heheh

Sabtu, April 16, 2011

Eksklusif : Saat- pertama tsunami melanda, rakaman kamera amatur...

As'kum..

Saksikan rakaman oleh amatur saat pertama tsunami menbadai Jepun, merempuh bangunan dan rumah, menenggelamkan kereta..
Subhanallah..La haw la wala quwwata illa biLLAH...

Ben Ashaari Gegar Lagi


Sdr Ben Ashaari buat segmen lagi: khas untuk bulan April..akan berakhir pada 17 April ini...cepat-cepat ada masa lagi..

Tujuan? Rahsia..n Misteri...tungguuuuu...

Sila lah join di sini, sini ye..

Jumaat, April 15, 2011

Telur Ayam Tiruan

Assalamualaykum..salam pagi Jumaat,

Telur ayam tiruan telah lama diberitakan wujud di China..Alhamdulillah di negara kita diisytiharkan bebas dari telur tiruan ini..:)

Ummi cukup curious bila first dengar pasal telur ini, dlm hati tertanya2 bgm rupa telur ini..ekceli mr hubby yg dok tanye tanye..
Lepas gugel, ummi jumpa info ini di  blog si cantik manis ini...:)

Jom, intai...

Bentuk telur ayam tiruan

Agak nampak beza antara keduanya...

Then, agaknye mengapa telur tiruan ini dihasilkan ye?
Ofkos kerana money..huhu
Kos membuat telur tiruan ini lebih murah drp harga pasaran semasa. Dalam Yuan, kosnya hanya 0.55/kg manakala telur biasa adalah 5.6 Yuan/kg..Fusss..nampak jauh sekali perbezaannya.oleh kerana hanya nampak fulus fuluss sahaja, maka telur tiruan lah jawapannya..

So..jeng jeng jeng...
Macamana telur tiruan ini dibuat?

First,  bahan;
calcium carbonate, starch, resin, gelatin, alum
dan lain-lain lagi bahan kimia yang diperlukan.







Langkah seterusnya,
bahan telur kuning diisi ke dalam 2/3 bahan acuan bersama-sama
 kalsium klorida dan pewarna






Seterusnya, cecair telur kuning itu 
 dimasukkan ke dalam bekas berbentuk bulatan seperti di bawah.;





Kemudian, hasilnya akan terbentuk lapisan luar telur kuning..
..............
.........
......
...
.


jeng jeng jeng

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



Next, langkah yg tak kurang pentingnya ialah
mencipta hehe aka mendesignkan   kulit telur lakss..
Cee tengok sini, betapa canggihnya idea dorang

Lapisan telur kuning yg terhasil tadi akan disalut dgn lilin dan kalsium karbonat.
Langkah ini akan diulang beberapa kali sehinggalah lapisan luar terbentuk dan menebal..
Cuba imagine, camne selama ini kalau termakan telur tak tulen ini lah kann kita makan lilin?
LILIN???!!!??......ohh ..ma shaAllah..kujam sungguh..








Kendian untuk mencipta kulit telur pula,
telur yg telah siap tadi akan dibiarkan kering bagi mengeraskan
kulit telur di bahagian luar itu...





..dah siap...kat atas tuu..




Bagaimana pula nak mengenali telur tiruan?



1)  Kalau digoreng, akan terbentuk gelembung2 kecil 
di sekelilingnya spt di bawah:

2) ٍSelain itu, rasanya pun lain.Lebih sedap drp biasa..

3) Kulit telurnya pula senang untuk dipecahkan..

4) Telur ini juga lebih besar drp biasa, tidak berbau, berkilat dan kasar...

 MORAL OF THE STORY :  JANGANLAH PERJUDIKAN NYAWA ORANG LAIN SEMATA-MATA KERANA WANG............

Selasa, April 12, 2011

BPA free botol susu

Assalamualaikum..

Salam di angin lalu, hari ini Ummi nak share pasal botol yg BPA free..
Setelah tanye pokcik  gugel, BPA ialah

Bisphenol A, singkatannya BPA, adalah sebatian organik yang digunakan untuk membuat plastik polikarbonat bersama-sama dengan aplikasi lain.

Estrogenik dikenali sejak 1930-an pertengahan, keprihatinan mengenai penggunaan Bisphenol A pada produk pelanggan mula timbul apabila  dilaporkan di media berita di 2008 setelah beberapa kerajaan mengeluarkan laporan mempersoalkan keselamatan, mendorong beberapa peruncit untuk menghapuskan produk mengandungi itu dari rak mereka. Sebuah laporan 2010 dari Amerika Syarikat Food and Drug Administration (FDA) menimbulkan kebimbangan lebih lanjut kerana risiko terhadap janin, bayi dan anak kecil.

Pada bulan September 2010, Kanada menjadi negara pertama yang menyatakan BPA sebagai zat beracun. Sementara dalam Kesatuan Eropah dan Kanada pula, BPA adalah dilarang utk digunakan dlm pembuatan botol bayi.

 Jadual Plastik mengikut urutan dan penggunaannya.


Tanda berbentuk di atas terdapat di bahagian bawah botol bayi..
Yang selamat adalah yg bertanda sebagaimana tertera no 2, 4 dan 5...

Khamis, April 07, 2011

Hobby During Maternity Leave..Cutenyerr

Salamz..Ummi terjumpe gambo-gambo baby cute kat kat blog mommy Ann
Ini penangan lama cuti bersalin,hehhe.Ummi suker nengok gambo baby kena sidai kat ampaian tu, extra cumill...

Selamat menjamu mata..:)











































































.
.
.
.
.
.
.
.
.

So, ape pendapat mommies?..
Kreatip banget...:))




Isnin, April 04, 2011

Kami dalam dilemma

Assalamualaykum..

Sepanjang hujung minggu berada di kampung..(Tidak berkesempatan update entry huhu..maaf ye kpd pengunjung semua..

Adik ummi menderita sakit, mengikut doktor ukuran cyst /ketumbuhan kat ovari dah 18cm..Selama ini, dia hanya makan supplement yg  berupa vitamin, ekstrak manggis, biodex dll..kendian cyst nye mengecil,tapi tatkala lepas period atau keje berat, dia akan start sakit semula..

Terkini, adik sakit lagi lepas handle meeting PIBG..Adik tanak pegi hospital, coz dr akan nasihatkan spy operate dan buang sekali ovari.ayah pulak risau coz adik pun belum kahwin,risaukan masa depan...

Sekarang pun dia tinggal seorang shj di perak, kalu dia call 1 pg pun, ayah bergegas pergi..

Masalh sekarang, cyst makin besar cam org pegnen 7 bulan..ada pegi gak dekat perubatan tradisional..ustaz, tapi tak banyak perubahan..Sekarang nak suh dia pergi hospital utk dapatkan laporan doktor pun (coz nak isi borang pindah) dia taknak takut kena tahan kat wad..

Emm..ibu-ibu kat sini, ade tak pengalaman macam ni..atau ada tak kawan2 yg hadapi masalah yg sama..Harap sangat sudi share, kami dlm dilemma...huhu

Jumaat, April 01, 2011

60 ways to win your husband's love..

Assalamualaykum..salam pagi Jumaat yg mulia..

Dah beberapa hari ummi tak berkesempatan nak online..minta maaf bagi kawan-kawan yg menjenguk blog..huhu

Harini ummi nak berkongsi tentang tips untuk menambat hati seorang yg bergelar sang suami..Ummi dapatkan artikel ini daripada saudari Ummuhusna, zaujah Ustaz Zaharuddin..Blog Ukht..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Our Princess' Big Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Belog Sifu Yang Baik Hati

Sapaan Manja Buat Ummi dan Baby Nur

Get this widget

Tamu kita saat ini..