Kami bersaksi dikau telah sampaikan dakwah ya Rasulullah Habiballah !

SADAQAH JARIAH

SADAQAH JARIAH

Selasa, Februari 08, 2011

Makanan Nur

Assalamualaikum...salam kerahmatan

Nak berkongsi  citer pasal pemakanan Baby Nur...

Dari 6 bulan, Nur mula makan air nasi sewaktu mendidih.Ini resepi ibu mertua ku, itu sebab katanya anak-anak ibu mertua ku kental2 badannya...

Pastu, ku blend kan buah-buahan.Yg first epal,kemudian mango, lai, pear.Nur juga minum nasi yg agak lembut dan diblendkan dengan buah tamar.Yg ini Nur minum daripada botol.

Selang beberapa bulan, Nur makan pula nasi yg dimasak kurang keras dan dicampur dengan lauk seperti ayam, daging dan sayuran. Ku sediakan sayur biasanya brokoli. Waktu akhir2 ini,Nur kurang dah minum nasi yg diblend dengan khurma.

Now, Nur banyak makan pisang samada lecek dalam nasinya atau makan begitu shj..Nur juga turut makan bubur nasi yg dimasakkan bersekali dengan lauk, bawang putih, bawang merah dan ubi kentang serta diblend sekali semuanya..Alhamdulillah, dia berselera sangat makan...

7 ulasan:

nadia ar-rumaisha berkata...

Assalamualaikum kak...
ok untuk watermark tu...akak bleh gune photoscape... software dia senang jer...akak boleh download kat link bawah

http://nadiadania.blogspot.com/2011/01/tutorial-apply-watermark-with.html

tentang header pulak, saya guna layout blog biasa saja kak, sebab tu senang change header... tentang header biasa saya upload dekat dashboard blogger/header

humayraa berkata...

Assalamualaikum..terima kasih nadia..InshaAllah akak cuba download software yg nadia beri tu..

Berkenaan layout biasa, dekat mana ye kita boleh pilih?

Tq...and tq sebab follow...

Sidratul Muntaha berkata...

nur mahu jugak mahu mkn gitu..
dak ara?
takde gigi..
tpi makan mcm org dah beso..
huhuhuhuh...

humayraa berkata...

Nur bab makan, jangan risau
Tapi bab naik badan, itu yg risau sikit ..huhu

Sekarang baru ade 2 batang gigi bawah
Ara dah berapa batang..

aNiM berkata...

damia baru 9 bulan dah taknak makan bubur.umur 8 bulan dah bagi dia makan nasi lenyek dan lauk orang dewasa.eh sup2 je la.tak termasuk kari ayam.hihi.bagi bubur blender sekejap je.start 6 bulan sampai 7 bulan.

mak saya pun ajar bagi air kanji nasi tu.damia memang tak cerewet makan macam abang dia.jadi bagi apa pun sedap je.hihi

ummi hannaluqman berkata...

anak saya pun xmahu mkn nasi yg di blend..skarang br 8 bulan..nak mkn apa yg saya mkn....

humayraa berkata...

Anim, damia cepat matang..:)Anak ummi gak lambat ckit gigi baru ade sepasang..

Ummihanaluqman, oo..Nur pun sama..kalu nengok org makan tu..tak berkelip2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Our Princess' Big Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Belog Sifu Yang Baik Hati

Sapaan Manja Buat Ummi dan Baby Nur

Get this widget

Tamu kita saat ini..