Kami bersaksi dikau telah sampaikan dakwah ya Rasulullah Habiballah !

SADAQAH JARIAH

SADAQAH JARIAH

Selasa, Disember 13, 2011

5 Blog Pilihanku 2011

 




As'kum..harini ummi nak join Segmen yg dianjurkan oleh Bro Ben Ashaari, kalu nak join gak , klik sini ye... Cepat..segmen tutup pada pukul 5 ptg harini..

Sebenarnya banyaaaak blog yg menjadi feveret ummi, 5 drpnya ialah

1.www.attuffahumairah.blogspot.com/
2.www.jemariasmara.blogspot.com
3.www.keluargakusayang.blogspot.com/
4.www.sufeenan.blogspot.com/
5.www.fromintankitchen.blogspot.com/

Blog blog ini ummi suka krn mungkin blog tulisan seorang ibu yg dedicated ..hehhe

Ada lagi blog lain, tapi Bro Ben minta listkan 5 ajer..

 

Sabtu, Disember 10, 2011

Malam ini gerhana bulan

As'kum..salam pagi Sabtu

Mengikut Ahli Falak Islam inshaAllah malam ni dalam pukul 8.40 malam sehingga kira-kira pukul 12.10 tgh malam akan berlaku gerhana bulan..

Keadaan di mana bulan berada di belakang bumi dan terlindung langsung daripada matahari..


Picture courtesy of babybabyku.blogspot.com

Pada masa itu, tarikan bulan akan menjadi tinggi, menurut pakar, sekiranya kita letakkan telur dlm keadaan berdiri, ia tak akan jatuh..Bagi penghidap darah tinggi, inshaAllah banyakkan berdoa agar sentiasa baik dlm kerahmatan Allah sentiasa..

Disunatkan pada waktu gerhana melaksanakan solat sunat gerhana, banyakkan doa, zikir dan istighfar agar terhindar dari perkara tak diingini serta membaca khutbah sebagai tazkirah dan peringatan kpd umat Islam..

aku ke yang buat Rasulullah s.a.w menangis?

As'kum, ummi petik dari nukilan peserta Solehah TV Al-Hijrah, Wan Suhaili- yg siaran langsungnya bagi episod akhir adalah bakal pada Jumaat 16 Dis nanti, 8.30 malam atau boleh pergi ke Dewan Pusat Islam TV Al-Hijrah,pintu masuk ditutup pada pukul 8 malam..InshaAllah, kita sama-sama menimba ilmu dan mendidik jiwa-peringatan bagi diriku yg lupa..

<<<<<<<<<

Aku sayang Allah..




Dan aku mahu terus begitu buat selamanya..


Bukan setakat pada taipan huruf di blog je..


atau sekadar pada pengakuan lisan,


tapi…………………………………………


selaras dengan perbuatan dan amalan..


Tolonglah diri, cukup-cukup la berangan..


sedarla diri, hidup ni sementara..


apa yang engkau kejar sangat pada dunia nih?
bukan kekal pun..







kalau datang tsunami macam kat Jepun dulu tu hah..


rumah banglo besor dan hebat macam mana pun,


berkecai jugak..


kereta mewah tahap gabang pun, tak berbaloi jugak..


cantik or licin macam mana pun kulit engkau,


tak guna jugak..

---------------------
tsunami or apa-apa bencana datang..
tak ada maknanya dia nak tengok rupa engkau, atau nak telek harta engkau, atau nak pandang kedudukan dan pangkat engkau..
kalau dia nak serang, nak melanda..dia main belasah je..
tak kira betapa hebatnya engkau pada mata manusia kat dunia nih..
anak datuk ke, anak tan sri ke, artis ke..
kalau tsunami atau bencana-bencana datang..langsung disapunya!



oit diri! engkau tak sedar lagi ke..
oit, aku cakap diri aku sendiri…
asal engkau ni hah..
nak lawan Tuhan ke?
cubalah bawa bertaubat..
cubalah bersihkan hati tuh!
cubalah perbanyakkan amal jariah..
dari engkau asyik himpun atau kumpul duit beli benda bersifat duniawi yang benefit kat engkau seorang je,
lebih baiklah engkau sedekah kat faqir miskin yang lebih memerlukan..



oOo..dah sedekah? alah, setakat sedekah duit yang lekat celah gigi je + asyik teringat kat duit yg dah  terbagi kat orang tu..tak ada maknanya lah!
oit diri sendiri! engkau jangan mimpilah engkau tuh boleh masuk syurga senang-senang..
hntah-hntah..harga kasut engkau tu dah boleh bagi kat satu keluarga orang susah makan seminggu tahu tak..
tu tak masuk handbag lagi..baju lagi..
engkau ni! rasa hebat sangat ke hah? engkau ingat murah ke kos nak masuk syurga? mudah ke?


oit diri sendiri, cubalah insaf..
apa je lah bekalan yang engkau ada..
nak kata berdakwah bilhal hntah menjadi ataupun tak..
bil lisan? pandai cakap je..
ada benda jahat depan mata, buat tak tahu..takut orang cakap kita busy body lah..apa la..
habis, cuba dakwah betul-betul orang pun tak!
engkau ni diri sendiri..nak jadi apa?
hebat sangat ke engkau ???



apa la nak jadi engkau ni diri sendiri..
buat malu orang Islam je la..
Tuhan bagi engkau masih bernafas..
hargailah..
kan nanti mati katak,
masa tu tak ada guna dah nak menyesal..
sudah-sudah la cinta pada dunia..
hentikanlah..
oh diri aku sendiri..
Astaghfirullahal’azim……………………



Setiap kali nak buat jahat atau rasa menyampah hidup kat dunia nih..aku teringat kat mak andak (kenalan aku semasa umrah).





(mak andak sebelah hujung sekali, pakai spek mata, belakang suaminya..pak andak)

Mak andak org kampung je, tapi semangat dia kumpul duit..buat kerje kat bendang..sebab nak tunai ibadah..aku tengok masa kat madinah dan mekah dulu, dia dengan suami dia tak shopping sangat pun macam org lain..memang mereka ni datang nak tunai ibadah semata-mata..malu aku, lebih mereka tak belajar agama tinggi-tinggi, tapi mereka lagi bijak dari orang yang berpendidikan..sebab mereka ingat mati lebih dari kita yang selalu sangat la alpa..
----------



mak andak cerita..masa kat mekah..masa dia buat haji sebelum ni..dia mimpi, kat depan kaabah ada seorang jejaka ini menangis teresak-esak..jejaka ini memang tersangat la tampan, handsome sampai terpegun tengok dia cerita mak andak..tak dapat nak imagine kata mak andak nih..die menangis sampai muka die merah padam..menangis tak henti-henti di hadapan kaabah..

mak andak yang menyaksikan ni pun tanyalah pada orang sekeliling dia ketika itu,
“siapa jejaka yang menangis sampai teresak-esak tuh?”

kemudian, ada suara menjawab..
“baginda adalah Rasulullah s.a.w..”


mak andak terkejut sangat..kemudian mak andak bertanya lagi..
“kenapa Rasulullah s.a.w menangis?”

kemudian suara tu menjawab lagi..
“Baginda menangis kerana sedih mengenangkan sikap umatnya di akhir zaman..”



mendengar kisah mimpi mak andak tuh ketika dia di mekah, aku langsung terkesima..
kelu..bohongla kalau tak menangis kan..
terdetik dalam hati aku,
“aku ke antara umat yang telah menyebabkan Rasulullah s.a.w menangis?”
Ya Allah………….aku ke umat yang teruk itu?
kasihan Rasulullah s.a.w…………masa nak wafat dulu pun Nabi s.a.w masih sempat ingat kat kita..
“UMMATI..UMMATI..UMMATI..”
yang kita ni, mengaku je ummat Rasulullah s.a.w..tapi ingatkah kita kat Rasulullah s.a.w?


asyik fikir nak kumpul duit nak beli kereta, nak buat rumah besar-besar..nak itu..nak capai ini..
agak-agak dalam sehari, berapa banyak kita berselawat untuk Rasulullah s.a.w..
ke tak ingat langsung?
ada fikir tak nak bantu perjuangan Rasulullah s.a.w?
ke fikir hidup kita je..dah tak fikir orang?
atau, siap lawan balik lagi sunnah? asyik fikir cinta manusia je..
asyik layan perasaan sendiri je..


huh, aku la tuh..
oit diri sendiri! sedar la !!
sudahlah..bawalah bertaubat..
kasihan kat Rasulullah s.a.w..penat baginda berjuang untuk kembangkan dan tegakkan Islam..
yang kita ni asyik peluk tubuh je..sedar-sedar ada pulak yang menentang Islam tu sendiri!


bayangkan kalau Rasulullah s.a.w hadir ke sisi kita waktu ini, pasti baginda bertambah sedih dengan keadaan ummat baginda sekarang..
jom semua kita berubah..kalau yang solat lambat tu kita cuba awalkan..masuk waktu je terus solat..kalau sering solat sendiri-sendiri je, kita cuba berjemaah..kalau kita solat kat bilik atau dekat rumah je sebelum ni..kita cuba hidupkan surau atau masjid pulak..solat berjemaah kat sana..yang pasti marilah kita berubah/berhijrah kepada perkara yang lebih baik..bukan setakat bab solat je..semua benda k..perlahan-lahan pun  tak apa..kita cuba ye..mesti kena cuba..sebelum terlambat..sebelum mata terpejam rapat..sebelum pintu taubat tertutup rapat..

aku tak kata aku baik..tapi jomlah kite berubah sama-sama..jom!



berubah terlampau drastik pun bahaya, yang penting kena berubah dengan berlandaskan ilmu..
means..kena mencari..kena belajar dari sumber yang benar..
kalau tak tahu bertanyalah, bergurulah..
insha Allah..pasti ada jalanNya ;)





Sabda nabi s.a.w :
Barangsiapa yang Allah kehendaki kepada
kebaikan, Allah akan memperdalamkan kefahaman agamanya..

(Hadis Sahih, Muttafaq ‘Alaihi)
~MUHASABAH~
maafkan aku jika nukilan ku tak sempurna..kerana aku memang tak pernah sempurna..
Doakanlah aku menjadi lebih baik!
jazakumullahu khairan kathira :)
Wallahua’lam..

                                                                

Ummi Nur:

Untuk lawatan, sila klik sini...

Marilah kita bersama mengorak langkah pertama berubah untuk kebaikan..
Ingatlah, kejayaan itu bermula dari langkah yg satu..InshaAllah kita akan tergolong di kalangan orang2 yg beruntung yg menerima buku amalan dari tangan sebelah kanan dan akan berjumpa Kekasih kita, Allah Yang Maha Esa dan RasulNYA s.a.w.
aminn..Ya Rabbal a'laminn..

Jumaat, Disember 09, 2011

Jelajah Jemari Asmara GA

 
Assalamualaykum wrh..


Pn. Zefa telah berbesar hati melancarkan GA Jelajah Jemari Asmara yg akan berlangsung sepanjang bulan Muharram ini..inshaAllah

Mengenali seorang Zefa, ummi dapati orangnya amat penyayang, caring, concern -tersangat2 concern, rajin dan seorang yg cukup empathic..Puan Zefa juga adalah seorang ibu yg mempunyai jiwa seni yang sangat kreatif, buktinya beliau mempunyai satu belog store  yg barang-barangnya hasil air tangan Pn Zefa sendiri...

Ini belognya, jom intai-intai


 Antara koleksi  Pn Zefa ialah manik mutiara, set pinggan mangkuk, kristal, plate
 -yg ni Pn Zefa design sendiri tau..Heheh..cantik, hinggakan ummi berminat nak tempah ..

Dan set pinggan mangkuk yg menjadi feveret Cik Puan kita ni ialah design bunga kangkung..ini gambarnye..;


Kecintaan terhadap PML bunga kangkung telah dikongsi dengan rakan-rakan bloggers pada entri ini.Koleksi bunga padi  juga ibu kumpul untuk menambah koleksi PML yang begitu sebati dalam dirinya..Al-maklum jiwa seni lah katakan...hehe



Sosok peribadi ibu kepada seorang putera dan seorang puteri serta suri kepada seorang suami yang very understanding ini, sentiasa membuktikan bahawa keluarga is always comes first..
Walaupun sentiasa sibuk dengan profesion yg sentiasa memerlukannya berada bersama masyarakat, ehwal keluarganya yg tercinta tetap menjadi priority setiap hari.

 


Scrapbook at WiddlyTinks.com
Scrapbooking Ideas Photo Tinks by WiddlyTinks.com





                                        Adik Maryam pada usia 2 tahun




Abang Yusuf kebanggaan ibu


Keluarga tetap dalam hati Pn Zefa atau lebih mesra membahasakan diri sebagai ibu sahaja, di mana pada cuti sekolah hujung tahun 2011 baru ni, ibu meluangkan masa dalam kesibukan menjalankan tugas untuk membawa anak-anak sekeluarga bercuti di Johor dan Melaka. Entry kenangan bercuti di Johordan Melaka Bumi Bersejarah......silalah :)





Scrapbook at WiddlyTinks.com
Digital Scrapbooking Photo Tinks by WiddlyTinks.com



Hehe, selak lagi untuk gambar percutian kenangan femli yg bahagia ini klik  dan klik..



Meskipun ibu terikat dengan tanggungjawab di pejabat, urusan rumahtangga tidak pernah dikesampingkan. Ibu sudi berkongsi cerita saat mula berpindah di rumah baru mereka pada September 2009, Baiti Jannati.  Walaubagaimanapun, ibu yang bijak ini gemar mengamalkan prinsip sikit-sikit lama menjadi bukit, buktinya Baiti Jannati kesayangan Ibu ini kian mendapat sentuhan ibu dengan sisi kreativitinya yang tidak dapat disangkal lagi..Silalah bertandang ke kediaman Ibu sekarang,hehehe.. Perasan tak Si Puteh pertama yang menjadi kesayangan Ibu tu..:))...? Apa kata kita terjah idea langsir ibu dan langsir raya tahun lepas ibu ..mohhh



Photo Albums at WiddlyTinks.com
Scrapbooking Ideas Photo Tinks by WiddlyTinks.com



Sebagai seorang ibu yang hebat, sudah semestinya ibu mempunyai banyak pengalaman-pengalaman dan memori pahit manisnya..Satu yg ummi tertambat ialah coretan tentang si dara, Adik Maryam dengan insiden shoppingnya..Ini ceriteranya, yukk baca kisah yang manis ini...:))



Di mata ummi, kematangan ibu terserlah bila ibu membuat pilihan utk menukarkan Adik Maryam ke Taska yang baru... Ikuti kisahnya di sini..

Jelas sekali keprihatinan ibu bukan hanya utk keluarga sendiri, adik-adik dan keluarga mertua juga mendapat perhatian dan kasih sayang yang sama..;)) Nak baca lanjut tengok citer pasal ibu ke Terengganu melawat adik dan juga balik ke kampung tanah tumpah ayah Maryam dan Yusuf dekat sinisini dan jugak kat sini..;))




Ummi cukup kagum, dalam kesibukan menyambut tahun baru dengan azam dan tugas-tugas baru di pejabat, ibu tetap berkesempatan berjalan-jalan cari makan hehehe dengan keluarga dan sanak-saudara yang bertandang ke rumah..Jom layan gambar-gambar mereka di Snowwalk @ ICT Shah Alam..


Scrapbook at WiddlyTinks.com
Scrapbooking Photo Tinks by WiddlyTinks.com





Photo Albums at WiddlyTinks.com
Photo Tinks by WiddlyTinks.com
 
 

Ibu tidak pernah lokek ilmu, selain dari minat dan passion terhadap koleksi PML serta frame dll, ibu juga gemar berkongsi ilmu bersama pengunjung setia..Antara yang ummi tertarik ialah tips didik anak yang cukup ilmiah dan spesifik..Ok, jom hayati di sini... serta ibu juga ketengahkan santapan ilmiah dan rohani di sini jugak.. 

Pada awal-awal tahun ni, para ibubapa menghadapi masalah yang sama..Antaranya bagaimana nak menghantar buah hati masing-masing ke sekolah pada hari pertama. Di sini, ibu sudi memberi sedikit tips berguna khasnya bagi ibubapa yang tidak mempunyai pengalaman menghantar anak ke sekolah formal, contohnya ummi..hehhe..Apa kata kita  intai-intai sini, juga ini.. Yang ini pula kisah Abang Yusuf mula melangkah ke alam persekolahan Darjah Satu..



Scrapbook at WiddlyTinks.com
Scrapbooking Photo Tinks by WiddlyTinks.com



Sebagai seorang penjawat awam pula, ibu tidak sunyi dari ujian dan mehnah serta dugaan..huhu..Antara luahan  ibu ...mmm sabar ye ibu..Kadang-kadang ummi pun sama, manusia tidak pernah sunyi dari kesilapan..Mudah-mudahan kita semua belajar dan menjadi orang yg lebih baik pada hari esok,aminn.. Ilmu dan input tentang penjawat awam, banyak juga yang ibu paparkan, ummi sangat-sangat hargai..timo kacih, ummi dapat ikuti SBPA dan terutamanya perkongsian tentang pindaan SBPA. Sangat-sangat berguna...toche..


Hidup ibu sebagai blogger juga amat menarik di mata ummi..betul ni, bukan bodek ye Bagi ummi, ibu Maryam dan Yusuf ini sentiasa bertanya khabar kawan-kawan bloggers dan cukup suka menyokong kawan-kawan dengan mengadakan blogwalking dan join GA kawan-kawan..Dan bukti yg jelas juga, ibu turut mengadakan satu bloglist di blog utk kawan-kawan gitu...hehehe..cayelah ibu....Go go go!!!....:)) 


Burung kedidi di atas dahan
Belatuk pula terbangnya rendah
Pn Zefa orangnya boleh tahan
Ilmu lestari kasih terindah....



Padi huma dimasak kawah
sayang kandil cahayanya malap
Shukran juga salam ukhuwwah
 huluran maaf jika ada salah dan silap



  ID follower: Ummi Nur
           - Jemari Asmara tersenarai di dalam blog list di sebelah kanan belog
           - Banner Jelajah Jemari Asmara terletak di  kanan belog

Berminat nak sertai? Klik sini ek..




Giveaway ebook '3 Langkah Mudah Didik Anak Hafal Al-Quran'.


As'kumm..

Al-Ukht Aishah ingin mengadakan Giveaway ebook '3 Langkah Mudah Didik Anak Hafal Al-Quran', ini adalah sempena kelahiran e-book yang sangat bermakna, satu sejarah untuk Islam yang unggul..inshaAllah..

Nak join jugak, sila klik kat sini..InshaAllah GA akan berakhir Sabtu 10 Dis..

Isnin, Disember 05, 2011

Esok 10 Muharram

Assalamuaalaikum..

esok adalah 10 Muharram, jom kita puasa sunat..inshaALLAH..aminn

Ya Allah! Jangan Engkau campakkan amalan kami ke atas muka-muka kami..amin Ya RABB..
Terimalah segala amalan amalan kami..amin Ya RABBAL 'ALAMIN

Apa usaha bagi menunjukkan kecintaan kpd Kekasih Allah s.a.w.

As'kum wrh..

Salam penuh kerahmatan dan keberkatan..salam Isnin yg permai..

Seringkali terfikir dan muhasabah diri sorang-sorang, apakah ucapan yg akan kita ucapkan kpd Kekasih Allah Rasul Akhir Zaman Muhammad s.a.w. bila mana diberi rezeki berjumpa baginda s.a.w...InshaAllah umat Islam akan dapat bertemu dan minum air dari tapak tangan baginda..aduhh betapa nikmatnya saat itu..tapi, layakkah daku yg kerdil ini...?

Antara yg dianjurkan Islam;

1. Berselawat ke atas baginda apabila mendengar nama baginda disebut..
2. Mengamalkan sunnah baginda dalam semua aspek kehidupan
3. Memuliakan ahli keluarga baginda serta menghormati para sahabat r.anhum
4. Mengasihi Allah dan RasulNYA s.a.w. melebihi cinta dan kasih kpd keluarga sendiri
5. Mempertahankan baginda apabila difitnah di akhir zaman
6. Beramal dgn hadith baginda yg sahih dan mutawatir
7. Tidak berbuat kebohongan ke atas Nabi s.a.w. dengan mencipta hadith2 palsu
8 Menghormati baginda s.a.w. dengan tidak mengahwini ister-isteri baginda selepas kewafatan baginda s.a.w.

Mari bersama muhasabah diri..peringatan buat diri ku yg lupa

Ahad, Disember 04, 2011

Saya Sayang Rasulullah s.a.w.

As'kum swrh alam kerahmatan FiLLAH..

Baru lepas tengok Program TV Al-Hijrah 'Law Kana Bainana'
Ummi sedih sangat mengenangkan pengorbanan Junjungan Mulia Rasulullah s.a.w. terhadap ummat baginda sehingga pada waktu hampir kepada kewafatan baginda, baginda masih lagi menyebut 'ummati ummati'

Adakah diri ini layak minum air dari tangan baginda haudh di akhirat kelak
apa yg harus daku katakan, apa usaha ku sebagai tanda cinta pada baginda
daku tak buat apa-apa pun...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Our Princess' Big Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Belog Sifu Yang Baik Hati

Sapaan Manja Buat Ummi dan Baby Nur

Get this widget

Tamu kita saat ini..